Mesto chce zvýšiť bezpečnosť cyklistov a chodcov

19.09.2013 Poprad

Poprad 18. septembra (TASR) - Mesto Poprad aj v roku 2013 pokračuje v systematickom zvyšovaní bezpečnosti a skvalitňovaní podmienok pre ľudí využívajúcich alternatívne a udržateľnejšie formy mobility. Prioritná snaha programu Európskeho týždňa mobility (ETM) znížiť znečistenie ovzdušia a zvýšiť kvalitu života obyvateľov, bola v Poprade rozmenená opäť do konkrétnych opatrení.
"Mesto Poprad ako jedno z prvých miest na Slovensku začalo už v roku 2004 natierať viac ako 200 priechodov červeným reflexným náterom. V lete 2009 nasledovalo nasvietenie prvých ôsmich priechodov a v apríli 2013 bolo do užívania odovzdaných ďalších 41 osvetlených priechodov pre chodcov," informoval hovorca mesta Marián Galajda. Zvýšenie bezpečnosti chodcov na priechodoch počas večerných hodín bolo realizované nasvietením priechodu pre chodcov svietidlom s asymetrickou vyžarovacou charakteristikou, ktoré je integrované s presvetlenou dopravnou značkou priechod pre chodcov na nových stožiaroch. Osem najfrekventovanejších už nasvietených priechodov pre chodcov bolo doplnených o výstražné blikavé LED svetlá zapustené priamo do vozovky pred priechodom pre chodcov.
"Pri vstúpení chodca na vozovku diódy osvetľujú priechod aj zdola nahor, takže chodec je veľmi dobre viditeľný a neoslepuje to vodiča. Takéto špičkové riešenie prospeje nielen vodičom, ale zvýši aj bezpečnosť samotných chodcov," doplnil Galajda. V dôsledku realizácie uvedeného projektu trvalých zmien mobility na uliciach predpokladá samospráva zvýšenie bezpečnosti, zníženie nehodovosti a tiež vytvorenie pocitu vyššej istoty chodcov na priechodoch.
"Uvedeným opatrením sa samospráva snaží prispieť k vytvoreniu takých podmienok, ktoré prispejú k zmene dopravných návykov občanov, ale i návštevníkov mesta. Jedným z argumentov na používanie osobného motorového vozidla u občanov mesta je aj pocit bezpečia, rodičia kvôli strachu o bezpečnosť detí radšej využijú auto, ako by ich mali poslať samé do školy alebo na iné miesto v meste bez ohľadu na spôsob dopravy. Realizácia nasvietenia priechodov pre chodcov by mala odbúrať práve uvedený stres obyvateľov, rodičov," informovala Zuzana Švantnerová z oddelenia cestovného ruchu, prezentácie mesta a mestského informačného centra mesta Poprad.
Už v roku 2012 získalo mesto Poprad Cenu ETM v podobe sošky Lietajúceho Pegasa na kolesách za trvalé opatrenie v podobe cyklistického chodníka spájajúceho mestskú časť Kvetnica so sídliskom Juh VI. Okrem spomínaného projektu mesto vychádza v ústrety aj cyklistom v centre mesta. Na Námestí sv. Egídia bolo preto v mesiaci jún 2013 umiestnených šesť nových stojanov na bicykle. "Sú to odolné stojany vyspelého moderného dizajnu so štyrmi drážkami pre bicykle. Stojany majú madlo pre pripútanie bicyklov a sú pevne ukotvené na dlažbu so skrytými skrutkami," doplnil Galajda.
Zmena dopravných návykov je podľa neho beh na dlhé trate, ale samospráva predpokladá, že aj realizácia takýchto projektov prispeje k dosiahnutiu tohto cieľa, keďže vyčistenie ovzdušia prostredníctvom voľby mobility závisí od samotných občanov. Tento cieľ chce samospráva z dlhodobého hľadiska podporiť aj organizáciou ďalšieho podujatia. Konkrétne cyklistických pretekov v cross-country pre dievčatá a chlapcov od materských po stredné školy v sobotu 21. septembra. Sprievodným podujatím súťaží bude prezentácia Spoločnosti pre ochranu spotrebiteľov Poprad, v rámci prebiehajúceho Európskeho týždňa mobility zameraná na práva cestujúcich a vplyv dopravy na životné prostredie. Európsky týždeň mobility sa koná až do konca týždňa. Cieľom kampane je povzbudiť samosprávy EÚ zaviesť a podporovať opatrenia udržateľnej mestskej mobility a pozvať svojich občanov vyskúšať alternatívy k užívaniu auta. Organizátori kampane vyzývajú občanov, aby podporili európsky týždeň mobility, nechali svoje auto doma a využili MHD či iný alternatívny spôsob dopravy, čím môžu ukázať, že im záleží na životnom prostredí, v ktorom žijú.
 

Vyberte región

mark